wtorek, 15 kwietnia 2014

Smacznego - szarlotka z brzoskwiniami

Dziś zupełnie z innej beczki - przepis na ciacho. Nie byle jakie ciacho,  przepyszne i można je podać karmiącej (o ile nie przesadzicie z cynamonem).
Kocham gotować, jestem samoukiem, dokształcającym się z moich ulubionych blogów i książek kucharskich, ale to dobry temat na inny post.
Zapewne w każda pani domu ma własny przepis na szarlotkę i każda jest przepyszna. Moja jest dość prosta, bardzo często ciasto do niej robię w podwójnej porcji i zamrażam - czeka na niespodziewanych gości, którzy pochłaniają szybko kawałeczek za kawałeczkiem. Ważnym składnikiem są też jabłka - ja robie swoje zawsze jesienią w różnych wariacjach: z brzoskwiniami, z skórką cytrynową, cynamonem i goździkami oraz z wanilią. Wystarczy wiec wyciągnąć rano ciasto z zamrażarki, otworzy słoik z jabłkami i cały dom pachnie cudownym świeżym ciastem z aromatem jesieni. Dla mnie właśnie jabłkami, cynamonem i wanilią pachnie jesień - moja ukochana pora roku. Także zapraszam na szarlotkę.



Szarlotka z brzoskwiniami

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej (można 1 szklankę zastąpić szklanką mąki krupczatki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej  
  • 1 słoik prażonych jabłek z brzoskwiniami
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego - polecam domowy lub "prawie domowy" 100% Łowicz 
Masło pokroić na mniejsze kawałki, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Szybko zarobić, dodać  żółtka, cukier oraz esencje waniliową. Wyrobić dokładnie i szybko. 1/3 ciasta włożyć do woreczka 
i schować do lodówki na co najmniej godzinkę.
 Przygotowaną blaszkę - wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą - wylepić resztą ciasta i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160/170°C. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut, tak aby spód się zrumienił. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. 
Posmarować spód dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć jabłka z brzoskwiniami. Wierzch posypać starkowaną resztą ciasta i wstawić do piekarnika na około 35 - 45 minut, w zależności od piekarnika i zrumienienia wierzchu.

Jabłka z brzoskwiniami:

Składniki:
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg brzoskwiń
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 łyżki cukru lub 1 łyżka cukru zwykłego i 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 lub 2 łyżki wody
Jabłka i brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka wrzucić jabłka, dodać cukier, sok z cytryny oraz wodę i powoli dusić. Kiedy jabłka puszczą sok i delikatnie zmiękną dodać brzoskwinie i jeszcze podusić około 15 - 20 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz